BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, November 14, 2011

5 TIPS ON HOW TO IMPROVE YOUR ENGLISH

Assalamualaikum...
hye....di sini saya akan kongsikan beberapa tips untuk improve English korg....sbenarnye English sye pon xde la power sgt mcm omputeh or pan-asian ala-ala Diana Danielle or watsoever ann....Tp disebabkan kebosanan tahap dewa dewi yang membelenggu hidup saya, saya decide utk share tips ni ~!! :



1 :: TENGOK CERITA ENGLISH BANYAK2

 sebenarnya tips ni ayah saya yang bagi. and mmg diakui berkesan. klau mule2 tu mmg agak ketidak fahaman sikit apa yang diorang cakap. sbb mereka memang speak english fluently and fast mcm speed racer. susah sket nak catch up. tp lame2 insyaAllah boleh. kene la tgok slalu.

2 :: SPEAK IN ENGLISH

kene lar biasekan diri speak in english. dkat rumah ke, dengan kwn2 ke, ckp sorg2 ke...haha xD ...xkesah laa kn diorg nk kte english kite ni berterabur ke,, kite ni gedix ke,, prasan omputeh ke,,, yang penting this is part of learning...and kite yg dpt faedah. diorang? diorang dpt happee pom tarakss..


3 :: BACA NOVEL / STORY BOOK ENGLISH

sjak kecik sye mmg suke bce buku fairy tale english. tu yg xpasal2 jd princess. hihi. :p ..Actually kite boleh improve english kite secare x langsung ble bce buku2 cerita english ni. nk bce yg budak2 pon xpe. lme2 upgrade laa bce novel pulak. boleh membantu r untuk buat essay. grammar kite akan improve and idea kite pon improve skali.

4 :: READ NEWS STRAIT TIMES

drpd bce berita harian, kosmos atau sinar harian,, ite bce lar newspaper NST. grammar yg digunakan dlm NST sgt bagus n boleh membantu kite. jgn lupe letak kamus sbelah. rujuk la kamus klau ade perkataan yg xfhm. that's how to improve. pas2 catat la perkataan tu. boleh la kite nk rujuk semula.

5 :: 3 WORDS A DAY

kite boleh jugak buat 3 new words a day. contohnya harini kita cari 3 words baru yang belum kite thu, and kite catat perkataan tu. esok kite tmbah lg 3. klau nk senang buat 1 words a day pon dh ckup. x ke klau seminggu kte dpt thu 7 words yg bru ? sebulan dh 30 words yg bru...kn3 ? :) tp syarat dye kene istiqamah laa...hehe

ok....tu jela kot beberapa tips sye yg xseberapa ni... :) hope tips ni dpt membantu korg. last but not least,, klo korg nk improve english, .....................................korg tnye la cikgu english korg sndiri ! xD haha. and ia buakn mengambil satu hari untuk improve,, so kite kena truskan berusaha smpai expert :)

thanks for reading !! sekian, terima kasih :)

0 comments: