BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, January 17, 2014

apa aku akan jadi 10 tahun akan datang ?

hmm...tajuk yang agak ambitious ,
apa yang aku akan jadi 10 tahun akan datang ??
baiklah..
tu pun klau dipanjangkan umur ,
yg pastinya , aku nak jd musfirah laa..
tu sudah pasti lah -.-
tak perlu diperkotak-katikkan lagi ,
tp to be more specific , 
mksud aku ,
CITA-CITA aku....
adakah menjadi suri rumah sepenuh masa ?
hahaha jawapan kepada persoalan di atas ,
sudah tentu tidak.....
TIDAK dan TIDAK LAYAK..
aku bukan anak misali atau isteri solehah , 
hahaha statement tak boleh blah ,

ehh nampaknya ada seseorang nak interview aku !!! ( tetibeee )
hahahaha layannn......( syok sendiri layannn =.=" )

stranger : ehh anda cik musfirah daripada blog kopilolipop yang tak laku tu kann ?? ( muka excited )

aku : ( muka blur ) ehh ye , yee...kenapa ???

stranger : macam ni , memandangkan cik musfirah ni dah habis SPM , dan tengah tunggu result , apa yang cik nak buat ? course ape yang cik nak ambil ? bila cik nak kahwin ??

aku : ( dalam hati : amboi kahwin ?? hahahaha no way ! ) errr.....hah ?? boleh tanye satu-satu tak ? ok , ok , ....kalau soal course ni , ikut minat memang nak amek medik je , tapi lepas dh fikir masak-masak , memang tak nak kot.....

stranger : kenapa berubah fikiran ?

aku : memang tak laa nak bagi komitmen untuk belajar bertahun-tahun , dan sibuk memanjang untuk kerja , stress je....spm pon dah stress , apatah lagi nak amek medik..haha lagipun saya ni ulat pon takut , lagi mengerikan , labah-labah...errr tak nak lah jadi doktor ! dah la nyawa yang jadi pertaruhan , saya tak sanggup laa....tapi amek medik tak semestinya jadi doktor kan ?? ahh ape-ape jelah , yang pastinya , cancel amek medik !

stranger : dah tu nak amek course ape ?? ape yang cik minat ? engineering ??

aku : hahaha engineering ?? tak , tak , tak......tak minat ! entahlah , tak fikir betul lagi laa....pening jugak , tengok lah apa nak jadi....kalau ikut subjek spm dulu , memang minat biology , fizik dan kimia ni kurang minat laa....

stranger : ohh....ok lah kalau macam tu , senang cik cakap je nak jadi apa !

aku : hmmm....( berfikir tiga saat ) ahh ! nak jadi ape ? sebenarnya , saya bukan macam sesetengah insan yang lain yang ada cita-cita tetap , dan tekad dengan cita-cita beliau tu , saya tak pernah ada cita-cita yang betul-betul saya yakin , lalu berkata : "hah ! dah tahu dah nak jadi apa !!!".......belum lagi , setakat ni masih tercari-cari lagi. tapi , kalau terfikir nak jadi apa , memang banyak , ( tarik nafas ) ....salah satunya.......
 trutt truut balik semula kepada mood karangan....
pensyarah ! sebab ?? sebab at least dah tahu jadi pensyarah ni life macam mana....berdasarkan pemerhatian la , my parents.....dan kerja jadi pensyarah ni macam relax laa...kot...entah !

kedua ?? hahaha.....sebenarnya saya sangat minat isu-isu alam sekitar ni.....saya sangat sukakan binatang dan alam sekitar.....dan saya benci orang yang menyumbang kepada kerosakan alam sekitar , contohnya buang sampah , open burning dan sebagainyalah.....jadi pernah laa terfikir nak jadi ahli ekologi , ( kalau wujud , wujud kot =.=" ) , tak pun apa-apa yang sewaktu dengannya , tapi masalahnya saya jarang jumpa , atau lebih tepat lagi tak pernah jumpa orang yang kerja macam tu , dan tak tahu pun kerja tu macam mana , so tak tahu lah....

ketiga ???? hmm.....saya memang minat tentang penyakit-penyakit ni , belajar pasal our body , proses-proses bla bla bla ni , sebab menarik la ! sejak kecik lagi sebenarnya saya dah minat....kire time sekolah memang minat bio laa....tapi , saya tak nak jadi doktor ! so maybe nak jadi apa ye ??? tu laa , tak tahu....

keempat ?? haha nak bukak bisnes ??? pernah terfikir....sebab ? sebab dapat banyak duit !! hahahaha macam seronok je.....materealistik tak ? mana laa tahu kan kalau ada rezeki boleh laa buat business online melalui blog ni.....hahahaha masyukk......

kelima ? nak jadi cikgu sekolah menengah kot.....haha sebab saya sangat suka sekolah....tak tahu kenapa...

keenam ?? pernah jugak masa kecik-kecik dulu berangan nak jadi fashion designer wakaka.....sebab suke lukis orang dan fesyen2 walaupunn tak pandai......tapi sekarang tak terfikir pon nak jadi fashion designer ni , haha dulu2 tak matured , tahu ape.

ketujuhh ??? doktor haiwan ! sebab suke kucing dan sedih bile kucing mati....tapi cancel nak jadi doktor haiwan sebab geli dengan spider , ulat dan yang sewaktu dengannya....huhuhu

kelapan ???? ( amboi , banyaknye ) nak jadi pengurus restoran !!!! sebab macam seronok je , kan3 ??? nak hias restoran lawa2 , letak nama restoran tu ikut suke hati.....xkisah lah , pinkalicious ke , mushi sushi ke , hahaha......

kesembilan ??? ( lagi??? O.O ) nak jadi internal designer...! sebab pekerjaan ni pon mcm menarik...dan saya boleh dikatakankan minat jugaklahh menghias... :P

kesepuluh , dan terakhir ( fuhh..akhirnya =.=" ) saya nak jadi penyanyi !!! betul !! hahaha kene tipuu !! mane ade :P lawak tak ?? gelaklah , gelaklaa !! ( ok , tak jadi -.- )

hahaha banyak kan ?? kesimpulannya , bual bicara kat atas hanyalah rekaan semata-mata dan harap boleh diterima akal , huahuahua rasa macam orang gila pulakk , best jugak , cubalah sendiri :P
kesimpulan yang sebenar-benarnya , apa yang penting sebenarnya dalam setiap pekerjaan tu mesti ade minat, tak gune gaji tinggi melangit kalau minat tu takde , hidup xbahagia....and one more !! interview tu mmg penting , xkisah la utk apply scholar or kerja , seriuss ( eceyy mcm la ade pengalaman )...tp interview tu la yg aku risau , haha bab2 ni la yg xbrpe nk pandai sgt , mmg akan jd parkinson la kott xD

dah , terpanjang pulak ,baii !! :) assalamualaikum ! btw tenkss a lot for reading , klau ade , :D

haha nak jadi photographer lakkk :P




2 comments:

Anonymous said...

Jadi dentist sudahh .

Anonymous said...

Eh cik musfirah, smpai mcm tu sekali bnyknya? pelik bin ajaib btl.. kalau mcm tu, jadi semua je lah,haha.. full time with your ''PEKERJAAN2'' ye.. pepe pon, try buat solat istikoroh.. (bkn pilih jodoh je buat smyg ni, setiap kali nk buat pilihan) .. wa ma ka ruu wa maka ra allah wa allahu khairummaa kirin ( KITA MERANCANG,ALLAH JUGA MERANCANG, THEN SESUNGGUHNYA ALLAH SEBAIK2 PERANCANG) drpd : ★(^_^)★