BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, April 18, 2014

CARA CARA UNTUK MELUPAKAN SESEORANG

Assalamualaikum dan hai .

Sebelum tu, nak cakap yang saya sebenarnya tengah dalam proses nak lupakan seseorang... Bukan pakwe, boyfriend, teman lelaki atau yang seangkatan dengannya. Jauh sekali suami. No no no ~ No couple no trouble no doser. Cuma dia tu seseorang yang telah membuatkan diri ini sentap. Bukan sesiapa. Tak perlu tahu. Okay abaikan orang tu. =..=

So, tanpa melengah-lengahkan masa, kita teruskan diskusi kita pada hari ini. Topik yang agak hangat lagi hangit lagi tengik lagi menarik dan tertarik teh tarik ~ Amboi siap berlagu tu .

Dan topik tu ialah…

CARA-CARA UNTUK MELUPAKAN SESEORANG….


Terkejut tak ? terkejut tak ? ( padahal sudah terang lagi bersuluh dinyatakan tajuk tu kat atas )

Saja nak ulang tayang tajuk. Jangan dengki. Tak baik.

Mukadimahnya….pernah tak korang alami sindrom teringat kat orang yang sama ? Masalahnya orang tu dah la tak hensem / cantik , menyakitkan hati pulak tu…Ish ish ish. Cubaan betul..

Saya di sini bukan nak pupuk sifat dendam dalam diri pembaca-pembaca yang comel sekalian…   
( cewahh ramai betul pembaca kononnya ) . Hoho . Tapi kadang-kadang otak kita asyik terfikir kat orang tu .. Tak kisah la siapa .. Dan perkara tu mengganggu kita .. Sebab kita memang tak puas hati dengan orang tu .. So di sinilah perlunya tips-tips untuk melupakan orang tu…Haaa.. Nampak tak relevennya kat situ ?? Melupakan dalam masa yang sama memaafkan .. Chill~ ^^

Harap membantu lerr serba sedikit :)

TIPS #1 – CARI KAWAN

Elakkan laa dok sorang-sorang .. cakap sorang-sorang .. konon feeling laa .. Hehehe .. Cer try cari kawan buat berbual .. Kalau boleh yang happening ah .. Nak cari Musfirah pun boleh , tarak hal . Ehh ? -.-‘ ( Trut trut )

TIPS #2 – CARI MAKAN


Makan .. Fuhh nikmat tu .. lupa segalanya .. Pastikan cari makanan fevret korang .. Sambil tu tengok ahh TV .. Cari channel best-best .. Cuma tips ni tak boleh digunapakai sangat .. Mana boleh makan 24 jam .. Heshh berat tu .. Bertambahlah lapisan fatty acid dan glycerol dalam adipose tissue korang .. Timbul pulak masalah baru .. Tak pasal-pasal kena post tips kuruskan badan pulak kat blog ni .. Hee ..


TIPS #3 – HOBI

Cuba buat selalu perkara yang korang betul-betul suka .. Nak best cari hobi baru .. Praktikkan laa hobi tu . Otak ceria , dia dilupakan .. Tercapai misi .

TIPS #4 – BLOCK ORANG TU


Mungkin kedengaran agak kejam , tapi kalau dah memang tahap kritikal badak tu block je la orang tu kat fb .. Jangan lupa pulak unblock lepas dah selesai masalah .. Ingat tu .. Jangan berdendam .. Tak baik untuk kesihatan dan kecomelan .

TIPS #5 – SAY BYEBYE TU HANDPHONE


Ni kalau kes si dia yang nak dilupakan tu selalu contact korang ahh .. Senang cerita off je phone korang .. Tapi macam mana nak contact orang lain ???

Takleh pakai la tips ni .. Ape daaa

TIPS #6 – BERSOSIAL


Bersosial ??? Jeng3 -.- Bukan bersosial pergi disko yee .. Tapi bersosial dalam konteks bergaul dengan orang sekeliling , tanpa melupakan batas-batas pergaulan .. Pergi hang out dengan kawan-kawan laa…shopping ke…pergi pantai ke…naik bukit ke…panjat gunung ke…terjun bangunan ke….Hahaha .. Jangan3 ..

Atau pun , bersosial kat facebook , twitter etc.. Ralit ahh .. Lupa segalanya .. Jangan lupa perkara fardhu pulak .. Kepada yang belum habis SPM , study rajin-rajin … Tak boleh online banyak sangat .. ( Boo padan muka ~ kita dah habis SPM .. Haha )

#universitimenanti ( lagi payah baii )

TIPS #7 – CARI KERJA


Sibukkan diri anda .. Cari kerja .. cari komitmen .. yang tak habis belajar lagi tu belajarlah rajin-rajin .. Tak perlu pun bebankan fikiran dengan perkara-perkara yang tak penting .. Contohnya couple .. Atau ingat kat sesiapa yang buatkan korang rasa tak puas hati .. Akibatnya sendiri jugak yang merana .


 TIPS #8 - CARI SAHABAT


Kalau tadi cari kawan .. Nak lagi berkesan cari sahabat .. Yang ada time korang susah dan senang .. Yang boleh buatkan korang happy ..

Rindu sahabat aku :(

TIPS #9 - MEMAAFKAN


Manusia memang tak lari dari buat silap .. Maafkan la orang tu .. Teruskan hidup macam biasa .. Tapi kalau orang tu tak buat silap pun ,, tapi kita dok teringat je kat orang tu .. Haaa .. Something wrong tu .. Hehe .. Tu kena tanya doktor cinta lahh . Tapi kalau sama jantina ?? Hahaha mintak dijauhkan =..=

TIPS #10 – TAK PAYAH LA LUPA


Kalau tak berkesan jugak tips-tips kat atas ni .. tak payah la lupakan orang tu .. Buat apa nak lupa .. Kawan jelah macam biasa .. Selalu-selalu tegur .. Then kita akan terbiasa .. Maka takdelah otak terbeban asyik terfikir pasal orang tu ..

Kesimpulannya , janganlah sombong sesama manusia .. Tak comel xP .. Pesanan untuk diri dan kawan-kawan .. Sekian :D



Maaf andai terkasar bahasa -.-‘
Thanks for reading :))






Wednesday, April 16, 2014

. . .

I've read your blog.
Thank you.

But still sentap.
#moodmerajuk

You're evil.
evil goat.

:P


SENTAP.

Post ni bukan untuk ditujukan kepada semua.
Saya cuma nak tujukan post ni kepada seseorang.
Seseorang yang gedik.
Gedik deactivate facebook.
Gedik privatekan blog.
Dan gedik buat-buat merajuk.
Taktau sama ada buat-buat atau betul-betul
Hmmm...

Sesiapa yang terasa ,
Just want you to know that,
I'm sorry.
Bukan tak nak kau call aku.
Just tak nak kau habis kredit....
Dah dah.
Tak payah merajuk lagi.

Sahabatmu Mushy :(


Saturday, April 12, 2014

Fenomena tergelak sorang sorang

Tadi...

Entah kenapa .

Tangan ni terasa gedik je nak tekan post-post lama .

Saja nak baca balik .

Post waktu zaman-zaman kegemilangan remaja dulu .

Hahaha . Sekarang masih remaja okayy . xD

Cuma dulu. . . . .

( effect flashback macam dalam tv sambil mata pandang ke atas )

Dulu....waktu form 1 2 3 dulu dulu

Entah . Tak matured langsung .

Hahaha .

Macam ketua kanak kanak ribena .

Rasa nak gelak sambil ketuk ketuk kepala bila baca post-post lama .

Agak menjengkelkan . Tapi kelakar .

Semua benda nak cerita dalam blog .

Hahaha .

Merepek-repek pulak tu .

Okay tu je .

Jangan bukak pulak post post lama aku . =..=

Bye :3

Thanks for reading :))

Wednesday, April 9, 2014

SPM : Eksklusif ! Tips belajar daripada budak tak pandai xP

Assalamualaikum dan Salam Wednesday ^^ ( maaf kalau tersilap hari . hentam je hoho )

Pada hari ni , saya nak berkongsi cara belajar saya sepanjang 2 tahun menjadi pelajar sester . Diingatkan di sini bahawa tips-tips yang saya nak share ni tak semestinya sesuai untuk semua orang , tapi saya cuma nak berkongsi ilmu dan pengalaman ^^ . Harap berguna untuk adik adik yang bakal menghadapi SPM :))

Persoalan pertama . Result SPM Musfirah ????

Hahaha . result aku ? Adalah ;) .. Alhamdulillah ^^

Persolan kedua . Efektif ke tips yang nak dikongsi ni ??

Entah , harap harap membantu :)) Mungkin kurang efektif kot sebab saya tak lah begitu pandai macam sesetengah yang dapat stret A plus tu .. Just nak berkongsi kepada junior junior yang comel comel di luar sana . Cewahhh .

Baiklah ... nampaknya semua dah tak sabar sabar nak tau cara belajar princess ni . Hahaha . Okay ... kita mulakan operasi kita sekarang xD

TIPS 1 : 

Subjek : AddMath

ADDITIONAL MATHEMATICS .. Satu subjek yang sangat mencabar ... tapi best :) 
Masih ingat lagi markah Addmath ku masa first first exam dulu . dengan bangganya saya umumkan :

38...

HAHA . Tak failed tapi agak kurang asam di situ . Jauh dari separuh . Ish ish ish . Hahaha . Lekk je .

Addmath aku macam entah pape sikit laa . Sekali je A masa form four . Tu pun atas tong 70 . Dapat A sebab masa tu August Test and topik-topik yang keluar masa test tu ialah topik yang aku suka :) Tapi masa exam akhir tahun aku dapat C . C for Comel . Comel kan result aku ? Geram tak ? Ada rasa rasa nak cubit tak ??? Hahahaha . Main main banyak masa form four dulu ..

Tapi kalau nak dibandingkan dengan subjek lain , subjek lain better sikit laa . Tu yang tiba tiba masa streaming tersesat kat kelas nombor satu .. Walaupun C Addmath . Sebab kalau kat sekolah aku ni , subjek addmath ni macam subjek dewa laa . Hahaha . Maksud aku , addmath ni seolah-olah priority kami . Budak kelas pertama pun hampir semua A addmath . Tersesat aku C . Terasa diri ini amat kecik waktu tu .

Anjakan paradigma bermula sewaktu awal tahun form 5 . Belum apa apa , awal awal lagi cikgu Addmath sester yang mengajar kelas aku nak jumpa aku kat bilik guru . Pergghh . Seram tapi benar .

Kat bilik guru tu , memang perghh ahh . Kena ceramah motivasi habis ahh . Sebab cikgu tu memang teramat sangat lah komited terhadap pelajarnya . Strict habis . Mungkin sebab tu kot prestasi subjek Add Math kat sester ni agak memberangsangkan kalau nak dibandingkan dengan subjek-subjek elektif yang lain . Berbalik kepada cerita tadi , lepas je jumpa cikgu tu , terus aku rasa agak down . Down in a positive way . Sebab cikgu tu siap membanding-bandingkan lagi result addmath aku dengan bebudak lain dalam kelas aku . Sentap sekejap . 

Lepas daripada saat tu , aku macam tekad ah nak berubah . Tapi malangnya , dalam kelas pun aku macam masuk tak masuk je input yang cikgu ajar .. Tak tau sama ada cikgu ajar laju sangat ke atau aku yang pending sangat .. 

TAPI....Aku kuatkan semangat . Aku nak buktikan kat kawan kawan aku yang aku pun boleh A . Aku nak buat cikgu bangga dengan aku . ( ayat skema habis ) . lol . So , walaupun aku tak berapa nak faham apa yang cikgu ajar , aku kuatkan semangat .. and aku :

#1 : TANYA KAWAN KAWAN 


Satu advantage la dikelilingi kawan kawan yang pandai ni . Yang A+ , markah 90 ke atas . Yang 99 pun ada.. Kebetulan pulak aku kamcing dengan budak yang 99 tu . Memang menjadi sasaran aku la untuk bertanyakan soalan-soalan addmath ni . Aku tanya sampai aku betul betul faham . Selagi aku tak faham , selagi tu aku akan round satu sekolah untuk tanya orang sampai aku jadi faham . Hahaha . Melampau kan . But it works :) Betul la , dengan kawan kawan lebih santai . nak tanya pun senang . And walaupun soalan tu macam senang , aku tanya jugak . Ketepikan dulu rasa malu tu , yang penting FAHAM :)

#2 : BUAT LATIHAN BANYAKBANYAKBANYAK

Lepas je kena brainwash dengan cikgu , hambek kauu....siap dengan homework extra cikgu bagi aku . Hahaha . Bertambah laa kerja hostel aku . Huhuhu . Tak cukup dengan tu , aku buat buku kerja yang topikal . Aku fokuskan topik-topik yang aku still lemah . Buat buku soalan SPM past years.... Macam biasa , kalau tak faham tanya kawan kawan . Kena banyak buat latihan laa... Tu yang PALING PENTING ~!

#3 : MOTIVASI

Motivasi ni amat penting la . Berkat kena panggil dengan cikgu , ditambah lagi dengan perasaan malu sebab markah tak setanding dengan kawan kawan , aku menjadi makin bermotivasi ... membakar-bakar la api semangat dalam diri aku .. hahaha . okay lebih dah tu .. Tapi semangat ni la yang membuatkan aku terus berusaha .. 

#4 : TETAPKAN MUSUH

Bukan itu sahaja , aku targetkan beberapa orang menjadi musuh aku .. Bukan musuh buat bertumbuk tu , tapi musuh untuk aku beat markah addmath diorang .. Hehehe .. 

#5 : TETAPKAN TARGET

Untuk exam , aku akan letak satu target markah .. Aku tulis dalam buku .. Bukan tu je , aku sentiasa tulis luahan perasaan dan kata-kata semangat dalam buku tu .. Jadi setiap kali aku rasa down atau malas , aku akan baca apa yang aku tulis tu . Sedikit sebanyak membantu jugak lah :D

Kesimpulan untuk subjek Addmath ni , Alhamdulillah ... exam awal tahun tu aku dapat B . Tak ingat berapa . Then lepas tu naik sikit jadi 66 . Still B but B+ . Lepas tu naik jadi 77 . Tak silap aku laa....Then at last naik jadi 80 something masa trial . Tak silap 86 . Alhamdulillah...Berkat pertolongan kawan-kawan and hentaman cikgu aku . Hahaha . Perasaan aku sangat gembira dan terharu ... sebab sejujurnya sebelum ni aku selalu menangis sebab rasa diri ni tak pandai addmath .. Susah laa , itu laa ... But then , bila dah faham , rupa-rupanya tak susah pun addmath :) Percayalah .. And addmath became one of my fav subject ^^ .

Sebelum SPM tu , aku study betul-betul laa .. Buat khatamkan past years and fokuskan topik yang belum mahir lagi .. And alhamdulillah i got A+ for SPM :))

subjek yang lain dirahsiakan dulu . hoho


Panjangnya ... tak terkata....baru satu subjek .. Fuhhh ... Hahahaha .. Terlalu banyak yang ingin dikongsi .. Takpetakpe....nantikan tips untuk subjek-subjek seterusnya pada episod yang akan datang :) Taknak sambung terus , nanti jadi berjela-jela panjangnya . Kalah karangan SPM . Ish ish ish ... Ok sekian :))

Thanks for reading :)